YAPAYLAŞMA VE BAĞIMLILIK - ŞİYAR ÖZDEMİR

YAPAYLAŞMA VE BAĞIMLILIK - ŞİYAR ÖZDEMİR


YAPAYLAŞMA VE BAĞIMLILIK

   Düşündüğümüzden yediğimiz şeylere kadar hemen hemen her şey yapaylaştırılmış mı yoksa biz mi yapaylaşmayı tercih etmiştik? Birilerinin istediği ve kurguladığı biçimde düşünmemiz mi sağlanıyor? Bir çoğumuzun duydukları sözlerden ve gördüklerinden düşünmeden direkt etkilendiğini gözlemliyorum. Düşüncelerimiz, konuştuklarımız ve hareketlerimiz yapaylaşıyor ya da ben böyle anlamlandırıyorum.

   Düşünmeden, süzgeçten geçirmeden gördüklerimizin etkisi altına giriyoruz. Belki de gördüğümüz her şey başkalarının istediği şekilde gerçekleşiyor. Yaşama bir robot gibi mi devam ediyoruz? Aldığımız kokulara, tatlara bağımlı hale mi geliyoruz? Bu kokular ve tatlarla beraber bizler de mi yapaylaşıyoruz? Yapaylaşıyor ve bağımlı oluyoruz. Başka bir deyişle başkasının kaleme aldığı senaryonun oyuncuları mıyız? Duyduklarımız, dinlediklerimiz… Her şey değişiyor. Duyduğumuz sözlerden etkileniyoruz. Davranışlarımız, gördüklerimizle harmanlanarak yapaylaşıyor. Özümüzden uzaklaşıyoruz. Her şeye bağımlı oluyoruz. Ayrı bir pencereden bakarsak bir psikoloji savaşının içerisinde olabiliriz eğer böyleyse de emin olduğum şey ağır yenilgilerle ilerlediğimizdir.

   Bir robot gibi yaşamayı sürdürmekten geri durmuyoruz. Yanlış olanlar doğruymuşçasına yaşamayı tercih ediyoruz. Başkalarının kurguladığı yaşamı reddetmiyoruz. Bu düşüncelerle suçun aslında bizde olduğunu söyleyebiliriz. Eğer yaşam bir senaryoysa senarist olmaktan kaçmamalıyız. Kurguların içinde oynatılan kuklalar olmayı kabul etmemeliyiz, yanlış algılardan uzak durmalıyız. Bu yazının genelinde bulunan kesin yargılar bile birer kukla görevi olabilir. Yine de son kez kesin yargıda bulunuyor, kalemin elden düşmemesi gerektiğini hissederek söylüyorum.

Şiyar Özdemir

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski