SOSYALLİK PROBLEMLERİ - EYMEN TAPAR

SOSYALLİK PROBLEMLERİ - EYMEN TAPAR

 


SOSYALLİK PROBLEMLERİ

OTORİTE

- Otorite boşluğu vardır. Bundan dolayı fikirlerde uzlaşı sağlanamıyor. Uzlaşılar -sadece belli gruplar arasında olarak- kutuplaştırıcı oluyor ve kutuplaşma yükselişte olduktan sonra gruplar birbirine kapanıyor.

- Kişilerin ego takıntılığı insanları çekingen yaparak otorite boşluğuna ve otoriteye olan güvensizliğe yol açmaktadır.

GÜVEN SORUNU VE FARKLILIK

- Yeni fikirlerin denenebileceği bir ortam yok. Sağlam bir dayanak ve sağlam olduğu düşünülen gerekçeli fikirler yok. Bu fikirlerin ve yaratıcılığın zemini yok. Bunlardan dolayı verimsiz bir çatışma ortamı var oluyor.

- İnsanlar genel olarak birbirlerini yalnız hissediyorlar. Çünkü dayanabilecekleri fikirler bulamıyorlar. Bunun sebebi de kişilerin karşılıklı olarak sürekli birbirlerinin üstüne çıkabilmesi. Yani bir insan ya şundan ya da bundan dolayı eksik olabilecek ve "genel olarak" sırtının dayanılabileceği yani güven verici biri olmayacaktır. Ancak bir insan sürekli olarak "kendisi gibi bir insan olan" çok güvenilir biri olma arayışında olabilir. Hatta otoriteye olan eğilimde özellikle de otoritenin yeterince tanınmadığı "yabancı ya da yabancı olması gereken, uzak" ortamlar olması bundan dolayı olabilir.

KİŞİNİN DOĞRULUKTA İZLEDİĞİ YOL

Doğru bilgi kültürün bilgisidir, peki hangi kültürün bilgisi?

İnsan en doğrusuna doğru yönelmelidir aksi takdirde tekleşme, tekilleşmeye doğru yönelerek tümevarım ve tümdengelim yapamayarak akıl yürütememiş olur. (Dayanaklandırma/temellendirme: Muhtemelen parçalar vardır ve muhtemelen büyüklük de vardır ve muhtemelen büyüklük parçalardan oluşmuştur. Parçaların büyüklükten oluştukları bir kısım varsa o da kendi parça oluşlarının kendisinin büyüklüğü olabilir.)

İnsanın dediği kendi içinde en doğrusudur ve muhtemelen çoğu zaman insan kendi kendisinin "en"idir.

KİŞİNİN KONUMU

Biz çoğu insanı toplumsal yargılar/haberler/dedikodular/iletişim ağları aracılığıyla tanırız. Bunlar geneldir.

Ancak genel olan bir şey, varsaydığımız kişinin "özel" olarak varsayabileceğimiz alanına dahil olarak -etki edip iletişim ve ilişki kurmaya çalışarak- özelleşir. 

Eymen Tapar


Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski