DÜNYANIN EN ÖLÜMCÜL VİRÜSÜ? - ABDULLAH GÜVEN

DÜNYANIN EN ÖLÜMCÜL VİRÜSÜ? - ABDULLAH GÜVEN

 


                                          

DÜNYANIN EN ÖLÜMCÜL VİRÜSÜ?

 

"Dünya tarihinde görülmüş en ölümcül virüs hangisidir?

Muhtemelen akıllara ilk gelen cevap "Kara Ölüm" olarak nitelendirilen 14.yy. Bubonik Vebasıdır.  “Kara Ölüm”e kurban giden insan sayısı ile ilgili tarih boyunca çok geniş değer aralıklarında sayılar atanmıştır. 50 milyondan 400 milyona kadar çıkıyor bu değerler.  Aslında bu değerin ne kadar büyük olduğunun bir önemi yok çünkü dünyanın en ölümcül virüsü olabilmesi için sabit bir oran yapılması gerekiyor.  Ölen insan sayısı / enfekte olan insan sayısı. Bu oran, virüsün öldürücülüğünü belirleyen orandır.

Örneğin 100.000 insana bulaşıp; 10.000 insanın ölümüne sebep olan bir virüse yakalanmak %10 ölümle sonuçlanır. Kara Veba'nın kaç kişiye bulaştığı tam olarak bilinmiyor ve ayrıca kaç kişinin de öldüğü meçhul bu yüzden Kara Veba veri yetersizliğinden eleniyor.

 

Ondan sonra ise Birinci Dünya Savaşı'nın en ateşli zamanında gündeme atom bombası gibi düşen İspanyol Gribi geliyor.  Zamanın kaynakları 50 milyon ile 100 milyon arasında insanın öldüğünü belirtiyor.  Lakin literatürdeki adı H1N1 (Domuz Gribi) olan bu virüs de en ölümcül virüs olamıyor çünkü bunda da veri yetersizliği ve ayrıca gribal bir enfeksiyon olduğu için bağışıklığı bulunmayanlar kadar bağışıklığı bulunanlar da var olduğu için bu virüs de eleniyor.

 

Şimdi gelelim HIV/AIDS virüsüne. Kesinlikle yolda görseniz selam vermek istemeyeceğiniz türden biridir.  Vücuda giren sıradan virüslerin aksine bu virüs, bağışıklık hücrelerinde çoğalmayı seçer.  Bunu şöyle açıklayalım:

Bir ülkeyi ele geçirmek istiyorsunuz. Düz mantık yaparsanız, gidip ilk önce halkı örgütlersiniz. Böylece en kalabalık kısmı kendi tarafınıza çekmiş olursunuz.  Ama hükümetin silahlı-bombalı ordusu var? Halk dayanamaz, elbet yenilirsiniz. İlk başa dönelim. Gidip halkı değil de orduyu ele geçiriyorsunuz. Onu istediğiniz gibi kullanırsınız, isterseniz yok edersiniz. Karşınızda size tehdit oluşturacak bir etmen kalmamıştır, başardınız, bravo! İşte HIV virüsünüz yaptığı şey de tam olarak bu. Vücudun savunma sistemi olan bağışıklık hücrelerinde çoğalarak onları parçalıyor.  Ama bu virüs bile başka bir vücuda kolayca geçemiyor. Ancak cinsel yolla geçebilir. Bu yüzden oldukça tehlikeli olsa da bir vücutta bulunabilir ve buna ek olarak ilaçlar ile kontrol altına alınabilir.

 

Şimdi! Gelelim şampiyona. Hiç Ebola'yı duydunuz mu?

Muhtemelen duysanız bile umurunuzda olmazdı fakat inanın bana az önce bahsettiğimiz virüslerin hiçbiri bu arkadaşın eline su dökemez.  Ebola virüs ilk olarak 1976'da korkunç bir dizi cinayetin araştırılması esnasında keşfedildi.

Vücutlarındaki tüm deliklerden kanlar fışkırarak ölen insanlar dünya ile arasındaki tek bağı rahibi olan küçük bir köy için korkunç bir durumdu.  Virüsün kaynağı olan hayvan tam olarak günümüzde dahi bilinmiyor.  Her 20 yılda bir tekrarlıyor ve binlerce insanın ölümüne sebep oluyor.

En tehlikeli Ebola türü %90 ölümcüllüğe sahip.  1976, 1996 ve 2014'ten sonra Ebola en son 2020'de sona erdi.  1996'daki salgında Güney Afrika; 1977'de ise Kongo'daki tüm ebola hastalarının öldüğü biliniyor. Bulaşma riski cinsel yolla olduğu için pek bulaşıcı değil fakat kısa kuluçka döneminden sonra en ufak belirtiler ortaya çıkar çıkmaz kişi için ölüm neredeyse kesin oluyor.

Veba, iğrenç ve kokulu yaralar oluşturuyordu. İspanyol Gribi boğazdaki kalın iltihap ile nefes yolunu tıkıyordu. HIV, bağışıklık sistemini imha edip gerisini vücudumuzdaki trilyonlarca ufak mikroorganizmaya bırakıyordu. Ebola ise vücudu içerden çürüttükten sonra kan yoluyla vücuttan çıkıp en yakın konakçıya ilerliyor.

Toplam ebola kurbanı sayısı 30 bin bile değil fakat bulaşan kişi sayısı da bundan fazla değil.

 

Size bu tartışmalı konuda özet ve sade bilgiler verdik.

Keyifli okumalar.

 

-KAYNAKÇA-



 

https://www.who.int/en/news-room/fact-sheets/detail/ebola-virus-disease

 https://www.cdc.gov/vhf/ebola/index.html

 https://tr.wikipedia.org/wiki/Ebola_vir%C3%BCs%C3%BC_hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1

 https://www.medicalpark.com.tr/veba/hg-2204

 https://tr.wikipedia.org/wiki/Kara_%C3%96l%C3%BCm

 https://www.abc.net.au/science/articles/2008/01/29/2149185.htm

 http://news.bbc.co.uk/1/hi/health/1576875.stm

 https://www.medicalpark.com.tr/ispanyol-gribi/hg-2471

 https://tr.wikipedia.org/wiki/HIV/AIDS#:~:text=AIDS%2C%20ilk%20kez%201980'lerin,vir%C3%BCs%C3%BC)%20olan%20bir%20enfeksiyon%20hastal%C4%B1%C4%9F%C4%B1d%C4%B1r.


Abdullah Güven

Yorum Gönder

Daha yeni Daha eski